Gospodin Goljadkin / student: Juraj Vrbanić

Jakov Petrovič Goljadkin glavni je junak pripovijesti Fedora Mihailoviča Dostoevskog

Dvojnik. Po zanimanju je činovnik – često zanimanje ruskih književnih junaka druge polovice

19. st. Točnije gospodin Goljadkin je titularni savjetnik. To znači da je on srednje rangirani činovnik, hijerarhijski gledano negdje na granici između nižeg i višeg činovništva. Dakle, zapeo je na prijelazu iz nižeg u više društvo – kojem očajnički želi pripadati, no u kojem ga nikako ne prihvaćaju.

Jednoga dana sreo je čovjeka sasvim identičnoga sebi – i izgledom i imenom. Ta ga je pojava zgrozila te se bojao svog dvojnika i počeo ga mrziti. Njegov dvojnik počeo mu je stvarati neugodnosti, krenuo je raditi u istom uredu u kojem je radio i gospodin Goljadkin te se kretao u istim krugovima. Međutim, glavna stvar je što je dvojnik gospodina Goljadkina u svemu bio bolji od njega: u uredu se odmah svima svidio, bio je nagrađen na poslu, bio je omiljen u društvu, zvali su ga na večere i druženja, te je ubrzo ušao u više društvo. Ukratko, dobio je sve o čemu je gospodin Goljadkin sanjao, te zbog toga Goljadkin postaje paranoičan.

Pripovijest završava tako što gospodina Goljadkina odvoze u ludnicu uvjeravajući ga da je sišao s uma i da njegov dvojnik uopće ne postoji. Moguće je da je dvojnik zaista proizvod psihe gospodina Goljadkina, koji smatra da zaslužuje bolje, no zbog nepravde ne napreduje te za to traži neprijatelje. No, također je nepostojanje dvojnika nevjerojatno s obzirom na radnju pripovijesti, čija se logičnost može objasniti samo njegovim postojanjem. Što je točno? Procijenite sami!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *